Obavijest potrošačima o novim uvjetima odvoza otpada

Cijenjene građanke i građani Općine Stari Jankovci,

ovim putem Vas želimo obavijestiti o promjenama vezanim za gospodarenje otpadom.

Naime, prošle godine je stupio na snagu novi Zakon o gospodarenju otpadom, a općine i gradovi su bili dužni svoje odluke o načinu gospodarenja otpadom uskladiti i prilagoditi novom Zakonu.

Jedna od najvažnijih promjena je cijena odvoza. Do sada smo imali tri kategorije za obračun fiksne naknade ( posude od 60,120 i 240l), novim Zakonom su predviđene  samo dvije kategorije i to kategorija kućanstvo i ne kućanstvo. Za obje kategorije predviđena je jedinstvena cijena bez obzira na veličinu posude za razvrstavanje.

Poslijednje četiri godine Općina Stari Jankovci nije mijenjala cijenu odvoza otpada, bez obzira na poskupljenja koja su se događala  i utjecala na troškove odvoza.  Primjerice, cijena goriva je gotovo duplo veća sada nego 2018 godine kada se formirala cijena odvoza, troškovi zbrinjavanja otpada su porasli nekoliko puta u odnosu na 2018. Godinu. Za primjer ćemo navesti samo deponiranje otpada: 2016 pa do prije nekoliko godina je iznosilo 100,00 kn po toni , a trenutno je 250,00 kn po toni….

 Novom Odlukom cijena fiksnog dijela otpada će iznositi 45,00 kn s PDV-om za sve kategorije. Kućanstva koja ne žele kompostirati bio otpad ( to ne znači da ga mogu odlagati u miješani komunalni otpad ) imat će cijenu 60,00 kn s PDV-om i primjenjivat će se od veljače 2022.

Novi način odvoza glomaznog otpada bit će na temelju zahtjeva koji će se moći preuzeti na web stranicama Općine/Eko Jankovci ili u Eko Jankovcima d.o.o. na adresi Dr. F. Tuđmana 13, Stari Jankovci.

Svako kućanstvo će imati pravo na jedan odvoz godišnje u količini do 3m3, dok sve preko 3m3 će se naplaćivati po Cjeniku.

Ostali recikabilni otpad ( plastika, papir, staklo, metal i tekstil ) odvozit će se kao i do sada.

Dokument možete preuzeti ovdje.

Skip to content